Sunday, 15 January 2017

NEW YEAR QUIZ (# 181) ANSWERS


On Tuesday 3rd January I posted eight Rhyl questions to get your brainbox working after the Christmas/New Year break.

Question 1 was about a photo of the trough/fountain on the promenade. The question: What is hidden behind the red dots?
The answer: 1963.
Here is the photo without dots. The inscription in full reads: "Presented by Mrs William Jenkins Birmingham 1963."


--
Question 2 was based on a 1950 photo of Rhyl councillors and staff.
The question: What is the occasion?
The answer:Routine visit to/inspection of Rhyl Waterworks.
Many familiar faces here. Easily discernible sitting in front row, 2nd from left with hat on knees, is Coun P.T. Trehearn. In the first row of standing figures, 3rd from right is Coun Glyn Vaughan.

P.T. Trehearn

--
Question 3 concerned a recent shot showing part of a block of flats.
The question: What is the English name of the building?
The answer: New Horizon.
The block is usually known by its Welsh name Gorwel Newydd; it is on corner of West Parade and Butterton Road.


--
Question 4. In this image of a religious gathering, what was the nearest theatre?

The answer: Rhyl Pavilion.
The clue in the far background is the white statue of an unknown soldier in Boer War campaign dress, facing the sea.


In its two subsequent positions along the prom the statue has faced the opposite way. Incidentally, the designer/sculptor was Herbert Chatham who created the Boer War figure that stands in the shopping centre at Winsford, Cheshire.

--
Question 5. Here is a flyer for Celebrity's night club. In what hotel was Celebrity's?

Marina Hotel

The answer: Marina Hotel
I have a note saying that the hotel was closed following a police raid in 2012. Not long afterwards the hotel was converted to flats (Marina Apartments).

--
Question 6. Below: pomp and ceremony draws a crowd. Where were they standing?
Rhyl

The answer: Rhyl Railway Station.
The event is a visit in 1920 by The Prince Arthur, 1st Duke of Connaught & Strathearn (1850–1942) representing the monarch at the time, George V.
At first glance I thought that would be the far left of the station building but a photo I took a few days ago says no - it doesn't match:

--
Question 7. This building's name is hidden by a cluster of black dots. What is it?
The answer: Rhyl Bowling Club.
The building is in Seabank Road. Here is the picture without dots:

Seabank Road

--
Question 8. The following roofs (rooves if you like) are where?


The answer: Marine Holiday Park aka Marine Caravan Park,
The business is located in Cefndy Road opposite Rhyl College and is owned by Hoseasons.

--
So, how many did you get right out of eight?
Six or more = splendid.
Four or five = OK.
Less than four = Go and stand in the corner!


--

SUN 4th FEB 2018 UPDATE: Regarding the visit by the Duke of Connaught & Strathearn, the date was 1920 and the location was indeed Rhyl Railway Station. The Duke had been in St. Asaph attending the enthronement of the Bishop of St. Asaph as first Archbishop of Wales.

The Duke's appearance in Rhyl was brief and took place on a temporary stage outside the railway station in front of a large crowd. This was caught on film  by the Shannon Brothers, new owners of Rhyl's Market Street cinema once operated by Arthur Cheetham.

--